Детокс – очистване на организма и естествена поддръжка на имунитета

Публикувано от vision на

Ние сме обкръжени от тайнственото царство на микроорганизмите. Огромно количество вируси, бактерии, гъбички. Прави впечатление не самото многообразие, а общият брой на тези невидими обитатели на нашата планета. Например: в 1мвъздух техният брой достига 1милион, а в 1м почва, колкото е населението на Земята. Ако си спомним, че всеки човек, животно, растение, имат своя микро флора, например: само в стомаха на човека има над трилион микроби, то се получава астрономическа цифра. Микроорганизмите са навсякъде и непрекъснато се увеличават на брой, сред тях има много възбудители на опасни за човека заболявания. Имаме ли защита от тази многочислена вражеска армия? Разбира се, да! Това е имунитетът! Без имунна система е невъзможен добре организирания живот на земята. Имунитетът – това е нашият пропуск към света на живите.

Имунната система е шлифован от природата точно балансиран механизъм, в който както във всяка друга система може да получи пробив. Съществуват три основни типа нарушения на нейната работа. Първият – най-разпространения вид е имунодефицитът. Той се развива в резултат на авитаминоза, стрес, преумора, инфекция и се проявява с много и разнообразни симптоми. Като че ли нищо не го боли, а човекът e посърнал, защитните му сили са отслабени, адаптационните сили са изчерпани. В резултатат всяко заболяване протича по-тежко и накрая преминава в хроническо. Най-известни са усложенията след грип. Появи се даже израз, че не е опасен толкова грипът, колкото усложненията от него. Умират хора не от грип, а от неговите последствия. Вторият тип – това са автоимунни разстройства, които представляват реакция на имунната система против собствените тъкани. Имунната система е объркана, вместо да защитава организма от чужди тела, тя напада своите собствени. Пример за автоимунно разстройство е ревматоидният артрит.

Третият тип – това е известната на всички алергия.Своето наименование алергията е получила през 1960г. В превод от гръцки – друго действие. Страдащите от алергия реагират на определено чуждо вещество неадекватно, с повишена чувствителност. Такова чуждо вещество се нарича алерген. Такава роля могат да имат хранителни продукти, козметични продукти, домашен прах, цветен прашец, домашни любимци и много други съвсем обикновени неща. Към тези заболявания спадат бронхиалната астма, сенната хрема, алергичен ринит, лекарствена и хранителна алергия. Като цяло алергиите се делят на две групи: бърза и забавена. Първият тип – бързата алергия настъпва 15-20 мин. след съприкосновение с алергена. Вторият тип след няколко часа до две денонощия. Клиничните симптоми на алергията са оток на тъканите, характерни кожни проявления, хрема и др. Тези симптоми в някои случаи може да имат силен и даже необратим характер. И така. Премахването на срив в имунната система е възможно. Но за това ще говорим следващия път…

Категории: zdrave

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial