Как да предотвратим инфекциите чрез храната?

Публикувано от vision на

Мислим си, че хранителните дефицити са останали в миналото – с моряците на многомесечните пътувания и лишенията от Втората световна война.

В ерата на затлъстяването е трудно да си представим, че някой страда от нещо подобно в индустриалния свят.Измършавяването обаче е краен стадий на гладуване, дори и при наднормено тегло много хора страдат от недоимък на различни витамини, минерали и олигоелементи.

Значима част от жените са с ниски стойности на желязо, а някои дори и с анемия. Различните хранителни недоимъци предизвикват глобален имунен дефицит. В сезона на респираторните инфекции и особено в сянката на заплашващата ни вълна от новия враг – Ковид 19, всеки търси начини да намали риска от заразяването.

Особен акцент в момента са различните препарати за профилактика и лечение, но нека започнем от най-основното и важно нещо – нашият естествен имунитет като функция на хранителните ни навици. Влияние на храненето върху имунитета с няколко примераРязкото повишаване на достъпа до разнообразна храна и на хигиенните условия през последните 50 години е позволило значим спад на част от инфекциите.

Различни опорнюстични бактерии се установяват много по-често при хората с хранителни дефицити без наличие на известни нарушения в имунитета. Тези наблюдения са довели до изследване на феномена за промяна на имунния отговор, обвързан специфично с влошаване на храненето.

Множество проучвания вече са разкрили, че хранителните дефицити променят клетъчния имунен отговор, но също така и други процеси, особено фагоцитозата и хуморалния имунитет – първите ни линии на защита срещу инфекциозните агенти.

По-конкретно – направени са наблюдения върху състоянието на хора, които са гладували или са провеждали гладна стачка. Тези случаи са позволили ясното описване на естествения ход на нелекуваните хранителни дефицити.

Този ход се характеризира с прогресираща деградация във функцията на имунната система и появата на инфекциозни заболявания, допринасящи за смъртния изход. Първи признаци са анемията, а при намаляване на теглото с 20% се е появявал и дефицит на клетъчния имунитет, съпътстван с бронхопневмонии. При пациентите на болнично лечение с тежки хранителни дефицити, вътреболничните инфекции се срещат 5 пъти по-често.

Категории: zdrave

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial